– Kreatívan pályázni – Pénzszűkében a találékonyság és a rugalmasság a legfontosabb

2020.09.29

Amikor a piaci helyzet átmenetileg vagy hosszabb távon instabillá válik, esetleg az értékesítés is akadozik, a banki finanszírozási lehetőségek pedig szűkülőben, ott sokak számára a pályázati források jelenthetnek nagy segítséget. De mi történik akkor, ha nincs a beruházási célnak megfelelő pályázati kiírás? Az Agrisol Kft. szakértői szerint ilyenkor érhet a legtöbbet a külső tanácsadói segítsége: ők sokszor ott is lehetőséget és megoldást látnak, ahol már a gazdálkodók vagy a vállalkozók nem.

Egy sok évtizede sikeresen működő gyümölcstermelő gazda a tavalyi évben fertőzés, idén pedig a tavaszi fagykár miatt szinte teljes egészében elvesztette a termését – a kétévnyi kiesést érdemben nem tudta pótolni. Az árbevétel kiesést pályázati forrásbevonással próbálta kompenzálni, de nem talált a tevékenységének megfelelő kiírást. Szakértők segítségét kérte abban a reményben, hátha találnak számára is megfelelő megoldást. A lehetőség észrevételéhez sajátos szemlélet, megragadásához pedig nagyfokú rugalmasság kellett.

mezogazdasag-alma

Nem az addig megszokott vidékfejlesztési pályázaton indultak el, hanem K+F+I kiíráson, mégpedig sikerrel. A kutatási és fejlesztési pályázatok ugyanis nemcsak a nagy informatikai, technológiai és gyártóvállalatok számára rejthetnek lehetőségeket, de sok esetben a kis- és közepes vállalkozások, kifejezetten pedig az agráriumban tevékenykedő cégek is jó eséllyel indulhatnak az ilyen jellegű források elnyeréséért. A fenti esetben például egy speciális gyümölcscentrifuga kifejlesztésére és egy speciális adalékmentes technológia, hűtési eljárás kidolgozására kapott forrást a gazdálkodó. Egy olyan ötletre, amit már évek óta finomított, de nem gondolta, hogy ez innovációs fejlesztési program keretében megvalósítható, és erre lehetőséget ad számára mind a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) prioritása, és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIH alap) pályázati kiírása.

palyazatiras

– Számos esetben szembesülünk olyan helyzettel, hogy partnereink, megbízóink csak néhány, az alaptevékenységükhöz illeszkedő pályázati lehetőséget figyelnek, és másfajta kiírást nem követnek – mondja az Agrisol Kft. ügyvezetője. Az elmúlt időszakban több olyan partnerünk számára is segítettünk megfelelő pályázati kiírást találni, megnyerni és lebonyolítani, akik korábban nem gondolták volna, hogy esélyesek lehetnek. – Ha például egy állattartó nem talál kifejezetten rá szabott pályázatot, a legtöbb esetben eszébe sem jut más lehetőséget keresni. Tapasztalataink is azt igazolták, hogy ilyen esetben is érdemes nyitott szemmel és legfőképpen szabad felfogással és képzelőerővel közelíteni a programokhoz. Egy ilyen ügy kapcsán ugyanis nemcsak mondjuk az állattartó telep felújítása, fejlesztése jöhet szóba, de a húsfeldolgozás elindítását segítő, vagy akár a falusi turizmust fejlesztő programokban is gondolkozhatunk. Egy szürkemarha vagy egy mangalica telep esetén pedig még a hagyományőrzést támogató, a hungarikumok népszerűsítését szolgáló kezdeményezések is reális projektet és forrást jelenthetnek. – Nagy segítség lehet amennyiben a pályázó rugalmassága és kezdeményezőkészsége párosul, a tanácsadók általi szakértelemmel – teszi hozzá az Agrisol Kft. ügyvezető igazgatója. Attól – hogy a magyar vállalkozókban vagy gazdákban ne lenne elég lelemény, kreativitás és ötlet a nehéz időkben – nem nagyon kell tartani. Ennek ellenére tény, hogy sokan nem nagyon rendelkeznek kellő információval ahhoz, hogy meglássák a kínálkozó lehetőségeket. Egy tanácsadó cégnek viszont éppen az a dolga, hogy ne csak meglássa, de megbízójával közösen meg is valósítja ezeket.

Az Agrisol Kft. felkészült, naprakész tudással és széles körű tapasztalattal rendelkező tanácsadócsapata a mezőgazdaságban és a technológiai iparban tevékenykedő vállalkozások partnere a forrásszerzésben és a beruházások, fejlesztések megvalósításában egyaránt. Komplex pályázati, pénzügyi és tanácsadói szolgáltatásaikkal az állami intézményektől kezdve az önkormányzatokon és a kis- és középvállalkozásokon át a nagyvállalatokig számos projekt teljes körű lebonyolítását segítették már.

forrás: erdo-mezo.hu

Szeretne hasonló hírekről értesülni?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Agrisol Beruházás és Pályázat Menedzsment Kft

© 2021 Agrisol. Minden jog fenntartva.