5 milliárdos tőkeinjekcióra készülhetnek a hazai élelmiszerpiac szereplői

2020.12.06

Elsősorban azok a vállalkozások készülhetnek segítségre, amelyek tevékenységi körében fel van sorolva a húsfeldolgozás, zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, malomipari termékek előállítására vonatkozó tevékenységek, illetve sör, bor és pálinka előállítás. Bár a pályázatok beadási határideje jövő év február 4. és március 11. között lesz a tervek szerint –az erre való felkészülést már most érdemes elkezdeni, tanácsolja az Agrisol Beruházás és Pályázat Menedzsment vállalkozás szakmai csapata.

Már javában tart a társadalmi egyeztetése annak az élelmiszeripari beruházásokat támogató csomagnak, amelynek célja, hogy komplex beruházások feltételesen visszatérítendő támogatásának biztosításával támogassa a hazai élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások fejlődését, gazdaságban betöltött szerepének és piaci pozíciójának megszilárdítását. A támogatás nem titkolt célja a munkahelyek megtartását eredményező beruházások támogatása és a területi különbségek csökkentése is – amely természetesen együtt jár a helyi gazdaságok megerősödésével és a térségek felzárkóztatásával is.

Az Agrisol szakértői tájékoztatása szerint a GINOP-1.2.12-20-ra („élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása”) elsősorban olyan gazdasági társaságok jelentkezését várják, amelyek rendelkeznek legalább egy teljes (365 nap), lezárt üzleti évvel, és amelyeknek a tervezett projekt teljes költségvetése nem haladja meg a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti év értékesítés nettó árbevételét. Ennek a meglétéhez a
http://e-beszamolo.im.gov.hu oldalra feltöltött beszámoló kerül majd ellenőrzésre.

A támogatás összege és mértéke

A pályázat során igényelhető visszatérítendő támogatás összege: minimum 30 millió forint, maximum 500 millió Ft lehet, amely területi megosztás alapon kerül majd kiosztásra. Az összköltség maximum 70%-át elérő visszatérítendő támogatás a támogatott projekt megfelelő teljesítése (projekt megvalósítási időszak), valamint az előre meghatározott – az egy éves fenntartási időszakot követően visszamért – eredményességi célok elérése esetén részben átalakítható vissza nem térítendő támogatássá – amelyhez a következő szempontok kerültek már most meghatározásra:

  • információs kampány 5 alkalommal a termék-előállításról, szemléletformálás,
  • élelmiszer-felesleg hasznosítása karitatív szervezetekkel való együttműködés keretében,
  • környezetvédelmi termékdíj csökkentése,
  • a munkavállalók bérének emelése

Mire lehet pályázni? Támogatható tevékenységek köre

Elsősorban új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására (ideértve az automatizált termelési rendszerek fejlesztését, gyártási technológiák fejlesztését, folyamatautomatizálási eszközök, szenzor-, és vezérlés technológiák fejlesztését, robottechnológia alkalmazását, intelligens gyártás megoldások beszerzését; információs technológia fejlesztését), valamint képzésre, tanácsadásra; megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására.

forrás: piacesprofit.hu

Szeretne hasonló hírekről értesülni?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Agrisol Beruházás és Pályázat Menedzsment Kft

© 2021 Agrisol. Minden jog fenntartva.