EU-pénzek: új költségvetési ciklus, új lehetőségek

2021.03.16

Végre egy uniós pályázat, ami kellően tág teret ad a pályázóknak!

A most nyíló VINOP pályázatok széles körű finanszírozásra adnak lehetőséget, ráadásul negyedévente lehet beadni az igényeket – ez jelentősen megkönnyíti a pályázók dolgát, de ettől függetlenül érdemes alaposan, profi tanácsadókkal előkészíteni a projekteket – javasolja az Agrisol  szakértői csapata.

A modern üzleti környezet, az innováció és technológiafejlesztés szavak hallatán a legtöbben a nagy iparvállalatok legmodernebb gyártósoraira és high-tech laboratóriumaira gondolnak. Holott a termelés és az üzleti tevékenység modernizációja minden kis- és középvállalkozás számára elengedhetetlen feladat – és most a lehetőség és a forrás is rendelkezésükre áll ehhez a legkisebb cégeknek is.

A VINOP pályázatok ugyanis elsősorban nem a nagy kutatás-fejlesztési projektek finanszírozására, hanem a lehető legtöbb cég, köztük a kisvállalkozások fejlesztésére irányulnak. A legújabb ilyen kiírás a VINOP-1.2.1-21, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz történő alkalmazkodását támogató pályázat. A projekt célozhat technológiafejlesztést, ide termelési és szolgáltatási, valamint infokommunikációs technológia fejlesztését, de akár a technológiai kapacitások bővítését is. Sőt a pályázat keretében ingatlanberuházás, megújuló energiaforrás alkalmazására, sőt képzésekre is felhasználható. A legkisebb cégektől a nagyobb vállalatokig terjed a támogatottak köre, és cégmérettől függően közel 630 forintot is igényelhető.

– Ez a pályázati keret tehát igen tág, de mindegyik részterület támogatása ugyanazt a célt szolgálja: hogy a hazai cégek minél korszerűbb, versenyképesebb működési és termelési módra álljanak át – emelik ki az Agrisol pályázati tanácsadó vállalat szakértői. A szakemberek szerint ez a lehetőség mindenki számára nyitott, de azok indulnak nagyobb eséllyel a pénzekért, akik kellően megalapozott üzleti tervvel és tudatos fejlesztési stratégiával rendelkeznek. – Fontos, hogy rendszerben gondolkodjunk. Ha például egy agrárcég a termelési volument akarja növelni, az nem csak az üzemméret növelésével, kapacitások bővítésével, hanem korszerűsítéssel, jobb berendezések, eszközök üzembe helyezésével is elérhető. A gazdák jól tudják, hogy akár egy korszerűbb, akár műhold-navigációs kombájnnal a növényvédő szer kijuttatástól a betakarításig minden hatékonyabban és nyereségesebben elvégezhető, és ugyanez igaz egy modern feldolgozógépre is. Ezek beszerzésére is használható ez a pályázati keret.

De az üzleti modernizáció alatt nem minden esetben kell nagy high-tech beruházásokra gondolni. A digitális eszközök beszerzése, az üzemterület fejlesztése, az alkalmazottak oktatása is mind olyan tényező, amelyek nagyban hozzájárulhatnak egy adott cég korszerűbb, nyereségesebb működéséhez, és erre most rendkívül jó lehetősége van a cégeknek. Ez a pályázati ablak ráadásul úgymond hosszan nyitva áll, és nagy könnyebbség, hogy a következő egy évben, idén márciustól jövő év februárjáig negyedévente van mód pályázatot beadni. Ennek köszönhetően pedig a cégek felkészülten, gyakorlati tapasztalatok birtokában igazíthatják a forrásszerző lehetőségeket a terveikhez. Ebben pedig egy profi pályázati tanácsadó nagy támogatást tud nyújtani: a pályázati célok és a vállalkozások igényei ugyanis jóval többször egyeztethetők össze, mint azt a cégvezetők elsőre gondolnák. A tapasztalt pályázatírók bevonása ezért a tervek megalapozásában és a sikeresebb pályázati szereplésben is elengedhetetlen.

VINOP-1.2.1-21 A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatását célzó pályázat felhívásának tervezete elérhető a hivatalos kormányzati oldalon, amelyből az alábbi, legfontosabb információkat gyűjtöttük ki:

Ki nyújthat be támogatási kérelmet?

Mikro-, kis-, és középvállalkozások:

amelyek rendelkeznek legalább 1 lezárt, teljes) üzleti évvel

amelyek éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben 3 fő volt,

amelyek Magyarország területén székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, kettős könyvvitelt vezető egyéni vállalkozók és egyéni cégek, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei.

Milyen tevékenységek támogathatóak?

Technológiafejlesztés

Infrastrukturális és ingatlan beruházás

Tanácsadási szolgáltatások igénybevétele

Képzési szolgáltatások igénybevétele

Üzleti felhőszolgáltatás igénybevétele

Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása

Projekt-előkészítés

Mikor lehet benyújtani a támogatási kérelmet?

2021. március 1-16.

2021. június 15-30.

2021. szeptember 30 – október 15.

2022. február 1-15.

Mekkora összegre lehet benyújtani a kérelmet?

10 millió Ft – 629,3 millió Ft

A támogatás visszatérítendő vagy vissza nem térítendő?

Visszatérítendő, és adott feltételek mentén vissza nem térítendővé alakuló támogatás

Kell-e önerő a projekthez?

Igen, 30% mértékben

Mennyi előleg igényelhető?

100%, maximum 629,3 millió Ft

forrás: privatbankar.hu

Szeretne hasonló hírekről értesülni?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Agrisol Beruházás és Pályázat Menedzsment Kft

© 2021 Agrisol. Minden jog fenntartva.