Oldal kiválasztása

Ígéretes változások a regionális támogatási térképen

2022.01.10

Nagy érdeklődéssel kísért HIPA üzleti reggelin ismertettük a regionális állami támogatások rendszerében idei évtől bekövetkező jelentős és kedvező változásokat.

Nagyszerű kilátásokkal indul az év a támogatásokban érdekelt gazdasági szereplők számára, ígéretes lehetőségeket tartalmazó jogszabályok módosultak ugyanis 2022. január 1-jével.

Különösen a Pest megyei nagyvállalatok életében nyílik új fejezet az egyedi kormánydöntéssel nyújtható támogatásról szóló kormányrendeletnek (EKD-rendelet) köszönhetően, amely lehetővé teszi, hogy a megyében akár 50%-os támogatási intenzitás mellett hajtsák végre beruházásaikat.

Az EKD-rendelet módosítása ezen túl további jelentős támogatási eszközöket biztosít a Pest megyei vállalatok számára, miközben a budapesti cégek továbbra sem jogosultak regionális alapon támogatásra.

A 2021-ig hatályos szabályozás értelmében Pest megyében regionális támogatás csak új gazdasági tevékenységre irányuló induló beruházások esetén volt nyújtható nagyvállalatok számára. 2022. január 1-től a felülvizsgált jogszabályok viszont immár lehetővé teszik, hogy a nagyvállalatok egy már meglevő létesítményben végrehajtott kapacitásbővítő beruházása is támogatható lehessen.

A hazai jogszabálymódosítások hátterét az Európai Bizottság által a 2022–2027-es időszakra elfogadott, megújuló regionális állami támogatási szabályozásra vonatkozó iránymutatás adja. Az iránymutatás célja, hogy meghatározza azon szabályokat, amelyek alapján a Tagállamok állami támogatást nyújthatnak a vállalatok számára, annak érdekében, hogy az Európai Unió kevésbé fejlett térségeinek gazdasági fejlődését támogassák.

Az új regionális iránymutatásban az Eurostat legfrissebb GDP-re és munkanélküliségre vonatkozó adatai alapján Pest megye egésze önálló, ún. “a” régiós támogatási besorolást kapott, ami a nagyvállalatok esetében markánsan nagyobb, akár 50%-ot elérő maximális támogatási intenzitást eredményezett a megyében.

Ezen jelentős és kedvező jogszabályváltozások összességében a magyar támogatási rendszer számára további eszközöket biztosítanak a Magyarországon beruházást tervező vállalatok tervei megvalósításához.
A támogatási rendszert érintő kedvező változásokról a 2022. január 6-i HIPA Café keretében tájékozódhattak az érdeklődők első kézből.

forrás: hipa.hu

Kérdése van? Érdekli a pályázat?
Jelentkezzen telefonos konzultációra!

Szeretne hasonló hírekről értesülni?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ez is érdekelheti…

Új pályázat lovas fejlesztésekre

Új pályázat lovas fejlesztésekre

Ötmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg az új, lovas létesítmények fejlesztésére irányuló felhívás. Megjelent a...

Lépjen velünk kapcsolatba!

Agrisol Beruházás és Pályázat Menedzsment Kft

© 2021 Agrisol. Minden jog fenntartva.